Hrvatsko društvo umirovljenih liječnika
Hrvatskog liječničkog zbora
In Memoriam...
S tugom javljamo da je 16. rujna 2023. g preminuo Dr Rastko Divjak,
specijalist za plućne bolesti u 83-oj godini života. Počivao u miru!

IN MEMORIAM Dr Divjak


Preminuo naš začasni član Prof.dr.sc. Vlado Oberiter, specijalist pedijatar, uži specijalist nefrologije, u 101.godini života. Počivao u miru!
Ispraćaj pokojnika u četvrtak na Krematoriju u 9hŽivotopis Prof. dr. sc. Vlado OberiterDr. sc. Ante Rilović, dugogodišnji član HDUL HLZ-a, preminuo je 12. svibnja 2023.g. Počivao u miru!Slika - Dr. sc. Ante Rilović

Životopis Dr. sc. Ante RilovićDr Srećko Gruber, dr.med. specijalist za plućne bolesti, Začasni član HDUL-a preminuo je 18.lipnja 2022.g. Počivao u miru!
Prim. dr. sc. Jaroslav Maleček, dr. med., spec.kirurg, Začasni član HDUL-a, preminuo je 23.lipnja 2022.g. Počivao u miru! Bio je dugogodišnji voditelj Odsjeka – kasnije Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB Dubrava, Zagreb
Mr.ph. Alfred Senečić, Začasni član HDUL-a, preminuo je 4. Kolovoza 2022.g. Počivao u miru!
Dr Neda Birtić, dr.med., članica HDUL-a, preminula je 16. Kolovoza 2022.g. Počivala u miru!S tugom Vas obavještavamo da je dr. Stevan Gerakarov
naš dugogodišnji član, preminuo 24. lipnja 2021. godine.

IN MEMORIAM Dr Gerakarov

S tugom Vas obavještavamo da je Jakov Radovčić
naš dugogodišnji član, preminuo 30. srpnja 2021. godine.

Katarina Krizmanić - Umjesto zbogom, ispred mrtvačnice na Mirogoju 30. srpnja 2021.

Slika Jakov Radovčić

Slika Jakov Radovčić i Katarina Krizmanić

S tugom Vas obavještavamo da je prof. dr. sc. emeriti Ljiljana Zergoller - Čupak, dr. med.
naša dugogodišnja članica, preminula 13. lipnja 2021. godine.

Ljiljana Zergoller - Čupak

Biografija Ljiljana Zergoller - Čupak

Izabranici u zvanje profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu


S tugom Vas obavještavamo da je prim dr. Nikola Mravunac, dr. med.
naš dugogodišnji član ogranka Karlovac, preminuo 16. siječnja 2021. godine.

Obavijest o smrti prim dr. Nikola Mravunac

Slika prim dr. Nikola Mravunac

S tugom Vas obavještavamo da je prof. dr. sc. Olga Carević, dipl. ing. med. biokem
naša dugogodišnja članica, preminula 15. siječnja 2021. godine.

Životopis prof. dr. sc. Olga Carević - HINA

S tugom Vas obavještavamo da je prim. dr. Božidar Orešković, dr. med., specijalist internist, pulmolog, dijabetolog
naš dugogodišnji član, preminuo 20. studenog 2020. godine.

Životopis prim. dr. Božidar Orešković

Osmrtnica

S tugom Vas obavještavamo da je prof. dr. sc. Ana Bakarić Abramović, dipl. iur.,
naša pridružena članica, preminula 7. studenog 2020. godine.

Osmrtnica

S tugom Vas obavještavamo da je prof. dr. sc. Ana Jo - Osvatić,
naša dugogodišnja članica, preminula 9. studenog 2020. godine.

Posljednji pozdrav u ime HrDUL-a

Oproštajni govor u ime Medicinskog fakulteta

Slika

Osmrtnica

S tugom Vas obavještavamo da je prof. dr. sc. Vasilije Nikolić, dr. med., dugogodišnji nastavnik anatomije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i u Osijeku, specijalist opće kirurgije
naš dugogodišnji član, preminuo 4. listopada 2020. godine.

Vasilije Nikolić

Posljednji pozdrav prof. dr. sc. Vasilije Nikolić

Životopis prof. dr. sc. Vasilije Nikolić

S tugom Vas obavještavamo da je Prim. Radoslav Škarica, dr. med., specijalist radiolog
naš dugogodišnji član, preminuo 26. rujna 2020. godine.

In Memoriam prim. Radoslav Škarica

S tugom Vas obavještavamo da je Prof. dr. sc. Boško Barac
naš dugogodišnji član, preminuo 25. lipnja 2020. godine.

Životopis prof. dr. sc. Boško Barac

Osmrtnica prof. dr. sc. Boško Barac

S tugom Vas obavještavamo da je Prim. Rudolf Rudi Muhvić, internist-kardiolog,

naš dugogodišnji član, voditelj ogranka Karlovac, preminuo 19. ožujka 2020. godine.

In Memoriam prim. Rudolf Muhvić

Doktor Darko Jerinić o preminulom kolegi prim. Rudolfu Muhviću

S tugom Vas obavještavamo da je dr. Nikola Paunović, specijalist obiteljske medicine,
naš dugogodišnji član, preminuo 10. ožujka 2020. godine.

S tugom Vas obavještavamo da je prim. dr. med. Alma Butia Car,

naša dugogodišnja članica, preminula u srijedu, 20. veljače 2019. godine. Ispraćaj kolegice bit će na Krematoriju u utorak, 26. veljače 2019., u 12,55 sati...opširnije

Alma Butia Car

Mir njezinom tijelu i pokoj vječni duši.

Vaš,

HDUL HLZ
Preminuo prof.dr.sc. Janko Hančević, dr. med.
Javljamo Vam tužnu vijest da nas je napustio naš dugogodišnji član, prof. dr. sc. Janko Hančević, dr. med., specijalist kirurg, traumatolog. Ispraćaj prof. Hančevića bio je na Mirogoju u ponedjeljak, 21. siječnja 2019. godine u 13,20 sati. Uz mnogobrojne, koji su prisustvovali obredu, bili su i članovi HDUL HLZ-a.
Pirm. mr. sc. Peter Brinar, dr. med., predsjednik našeg Društva, toplim riječima oprostio se je od prof. Hančevića. Zadnje počivalište prof. Hančevića bit će u Karlovcu. Hvala mu na dugogodišnjem djelovanju u HDUL-u, kao članu, kao dužnosniku, kao glavnom uredniku 3. monografije HDUL HLZ-a, 2015. godine, kao predavaču. Zadnje predavanje, koje je bilo posvećeno stopalu (dijabetičkom), za naše članove, održao je 06. listopada 2015. godine.
Njegova iskričava duhovitost nedostajati će svima koji su ga poznavali. Naše druženje u ŽOZ-u četvrtkom, više neće biti isto!Preminuo prof.dr.sc. Andrija Pavić, dr.med.
Sa žaljenjem Vas obavještavamo da nas je 14. srpnja 2018. u 90. godini života napustio prof.dr.sc. Andrija Pavić, dr.med.
Opširnije na poveznici:
Andrija Pavić

Miodrag ŽILIĆ, dr. med. (1925. – 2018.)
U Zagrebu je u 93-oj godini preminuo nekadašnji član HDUL HLZ Miodrag Žilić, dr. med., specijalist obiteljske medicine.
Njegov otac Mato bio je financijski službenik u kraljevskoj Jugoslaviji.Za vrijeme službovanja bio je često premještan u razne dijelove kraljevine SHS, tako da je Miodrag rođen u Beogradu, osnovnu školu pohađao je u internatu u Vršcu gdje je od 1. razreda učio njemački jezik. Prva četiri razreda gimnazije završio je u Osijeku, a zadnja četiri i maturu u Varaždinu 1944. Iste se godine upisao na MF, ali je kao ročnik unovačen u domobrane.
Godine 1945. izlazi iz vojske i na očev nagovor odlazi pješice u Oštarije, odakle potječe obitelj Žilić, da pripremi staru kuću za povratak roditelja na pradjedovo imanje. Otac mu daje nekoliko zlatnika "za svaki slučaj.". U Ogulinu ga je uhitio partizanski oficir, ali zahvaljujući zlatnicima bude oslobođen i kao studenta medicine premještaju ga u Slunj u ambulantu.
Tamo je uspješno radio neko vrijeme, čak je spasio jedno dijete od teške angine, susp. difterije, zahvaljujući penicilinu koji je partizanima dostavljala američka vojska. Depoi u Slunju su bili krcati svom medicinskom opremom pa tako i još u Hrvatskoj nedostupnim penicilinom. Nastavio je služenje vojnog roka JNA u Sinju uz povremeno bavljenje sportom ( igrao nogomet s kasnije poznatim novinarom Mladenom Delićem). Budući da je govorio tri strana jezika: njemački,francuski i talijanski, JNA ga prebacuje u Zagreb u Štab 5.vojne oblasti.
U Zagrebu saznaje tko ga je prijavio novoj komunističkoj vlasti kao bivšeg domobrana (jedan učenik u varaždinskoj gimnaziji) zbog čega je dobio zabranu studiranja na 5 godina.
Zahvaljujući svome šogoru Židovu - partizanu, počinje raditi u banci u Čakovcu do isteka zabrane studiranja.
Konačno upisuje željeni MF 1950. na kojem i diplomira 1956. Stažirao je u Vinkovcima. U Zagrebu u bolnici “Josip Kajfeš” (danas “Sv. Duh”) nude mu specijalizaciju interne medicine pod uvjetom da se učlani u Komunističku partiju, što on odbija.
Radi još neko vrijeme u Vinkovcima.Nakon toga prelazi u DNZ Trnje, dobiva specijalizaciju opće medicine, te sredinom šezdesetih godina završava specijalizaciju i kao specijalist opće medicine nastavlja s radom u DNZ Trnje do umirovljenja 2000.
Prvi puta oženio se 1953. Iz tog braka ima dvojicu sinova. Nakon rastave 1980. sklapa brak sa kolegicom dr. Sunčicom Nemet-Žilić s kojom je živio sve do svoje smrti 11.2.2018.
Pokopan je u obiteljskoj grobnici na mjesnom groblju u Oštarijama kod Ogulina.
Neka mu bude laka hrvatska zemlja, počivao u miru!
D. K.


Prof. dr. sc. Sreto VUKADINOVIĆ (1924.-2017.)
Koncem minule godine (17. listopada 2017.) napustio nas je prof. Sreto Vukadinović u devedeset četvrtoj godini života. Rođen je u Našicama 8. lipnja 1924. godine. Školovan je u Zagrebu gdje je završio Klasičnu gimnaziju i diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1949. godine. Već 1951. godine postao je asistent na Medicinskom fakultetu, a 1954. postaje specijalist pedijatar. Usavršavao se u Londonu (1953.) i u Stokholmu (1955.) te je razinu redovitog profesora u Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta postigao 1977. godine. Od 1979.- 1984. obnašao je ulogu predstojnika Klinike za pedijatriju Rebro. Bio je i predsjednik Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta od 1985. do 1988., a prethodno je vodio i Katedru za pedijatriju na Stomatološkom fakultetu (1965.-1970.). Redovitim članom AMZH-a postaje 1974. godine i otada vrlo aktivno radi u okviru internističke skupine članova Akademije. Autor je stotinjak stručnih i znanstvenih radova te nastavnih tekstova. Ipak, primarni doprinos razvoju pedijatrije dao je u području pedijatrijske kardiologije i reumatologije, jer je najveći intenzitet njegovog djelovanja obuhvaćao razdoblje kada su se ove dvije subspecijalnositi još tijesno ispreplitale. Godine 1957. postaje voditeljem Odjela za pedijatrijsku kardiologiju i reumatologiju Klinike za pedijatriju Rebro. To je bilo vrijeme kada su u pedijatrijskoj kardiologiji prevladavale stečene srčane grješke kao posljedica reumatske vrućice, iako je zbog poboljšanja socijalnih uvjeta i adekvante terapije akutne faze iprevencije (penicilin) dramatično smanjena incidencija ove bolesti. Ipak, zbog reumatske vrućice postupno se razvija i interes za druge reumatske bolesti dječje dobi koje je bilo diferencijalno dijagnostički neophodno odvojiti, a u čemu prof Vukadinović djelatno sudjeluje. S druge strane, ekponencijalno raste interes za prirođene srčane greške, jer je njihova incidencija visoka, a mogućnosti dijagnosticiranja i liječenja rastu geometrijskom progresijom. Tako se prof. Vukadinović našao na višestrukoj razmeđi, pripreme i odgajanja mlađih generacija za razvoj pedijatrijske kardiologije sa svim svojim izazovima i postupnog odvajanja pedijatrijske reumatologije kao zasebne subspecijalnosi u pedijatriji. Tu veliku ulogu konstruktivno je obavljao sve do svojeg umirovljenja 1989. godine. Aktivno je sudjelovao u pripremi nove generacije liječnika koja je imala obvezu u budućnosti podići razinu teorijskog i praktičnog znanja iz prirođenih srčanih grešaka, kardiomiopatija i aritmija na razinu visokorazvijenih centara. Pri tome je pokazao vizionarsku ulogu tolerantnog i objektivnog znanstvenika i nastavnika, stimulirajući mlađe liječnike kao učitelj imentor, bez predrasuda. Takav pristup rezultirao je odličnim uspjehom konačne uspostave Referentog centra za pedijatrijsku kardiologiju RH i Referentnog centra za pedijatrijsku i adolescentnu reumatologiju RH u vremenu nakon njegovog umirovljenja. Kao potpisnik ovog sjećanja mogu svjedočiti da je profesor Sreto Vukadinović bio dobar čovjek te je svojim djelovanjem u znanstvenom i intelektualnom medicinskom svijetu naše Domovine ostavio svjetli trag.
Prof. dr. sc. Ivan Malčić

Prim. dr. Teodor Gruener preminuo je u utorak, 12. siječnja 2016. godine u 103. godini života. Dr. Gruener bio je 1983. godine među 28 osnivača današnjeg Hrvatskog društva umirovljenih liječnika HLZ-a, četiri godine bio je dopredsjednik našega Društva. Predsjednik Podružnice Zagreb HLZ-a, bio je 1963.-1964. i 1970. - 1971. godine.

Njegova je zasluga što se naše Društvo godinama okuplja četvrtkom na kavi u Klubu, za nas gostoljubive, Židovske općine u Zagrebu. Prim. Grueneru zahvaljujemo na njegovom doprinosu u razvoju našega zdravstva, a posebno pedijatrije, njegove uže struke, kao i HDUL HLZ-a. Pogreb poštovanoga kolege bit će na Mirogoju u petak, 15. siječnja 2016. godine u 12,30 sati.

Neka mu je vječna slava!
HDUL HLZ

P. S. Posjetitelje hrdul.hr upućujemo na stranicu dr. Gruener povodom 100. rođendana razgovor koji je Dragutin Kremzir obavio sa prim. Gruenerom, u prigodi obilježavanja njegovih 100 godina života. Razgovor je objavljen u Liječničkim novinama br. 125, prosinac 2013. godine, na str. 78 i 79, koje su dostupne na našoj mrežnoj stranici.

Pročitajte i Epitaf dr. Grueneru od predsjednika HDUL mr. sc P. Brinara.


Na pozornost članova Hrvatskoga društva umirovljenih liječnika HLZ

Poštovani,

tužna srca javljamo Vam da nas je zauvijek napustio Ivan Puškarić dr.med., dugogodišnji aktivni član našega Društva. Hvala mu za njegov doprinos u razvoju zdravstva u Hrvatskoj, kao i HDUL-a, po kojem ćemo ga pamtiti.

Obitelji dr. Puškarića uputili smo duboke izraze sućuti. Sprovod dr. Puškarića bit će na Mirogoju, u srijedu, 21.10.2015. godine, u 13,20 sati.

Hvala članovima koji će se pridružiti obredu ispraćaja našega kolege u vječnost.

Vaš,

HDUL HLZ


Tužnog srca javljamo da su nas napustila naša dva dugogodišnja člana:

Božidar Gavazzi, dr. med., specijalist opće medicine, preminuo je u subotu, 22. kolovoza 2015., u 83. godini života. Ispraćaj dr. Gavazzija bit će u Krematoriju Mirogoja, u utorak, 25. kolovoza 2015. godine, u 12,50 sati.

Vera Maček, dr. med., specijalistica školske medicine (dobitnica odličja HLZ), preminula je u četvrtak, 20. kolovoza 2015., u 90. godini života. Ispraćaj dr. Maček bit će u Krematoriju Mirogoja, u srijedu, 26. kolovoza 2015. godine u 14,20 sati.

Preminulim kolegama izražavamo zahvalnost za sve što su učinili za naše zdravstvo i za sredine u kojim su živjeli, kao i za njihov doprinos u djelovanju i radu Hrvatskoga društva umirovljenih liječnika HLZ-a.

Pozivamo Vas da naše kolege dostojno ispratimo na njihovom putu u vječnost.

Neka im je mir i pokoj!

Obiteljima dr. Gavazzija i dr. Maček, i njihovim najbližim, upućujemo duboke izraze sućuti.

HDUL HLZ
Poštovani članovi Hrvatskoga društva umirovljenih liječnika HLZ-a,

javljamo Vam tužnu vijest da nas je napustio naš član Vladimir Glavač, dr. med., specijalist oftalmolog.

Pokoj mu vječni!
Duboku sućut upućujemo njegovoj obitelji.
HDUL HLZ

Cijenjeni kolega bio je dugogodišnji djelatnik Opće bolnice Karlovac.

Komemorativni skup bit će održan u Stručnoj knjižnici Opće bolnice Karlovac, u utorak, 21. srpnja 2015. godine, s početkom u 13,00 sati
Zaposlenici Opće bolnice Karlovac,
Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Karlovac i Hrvatsko društvo umirovljenih liječnika - Ogranak Karlovac


Poštovani članovi HDUL HLZ,
naš član prim. Julijan Plančak, dr. med., specijalist kirurg, napustio je ovaj svijet u nedjelju, 3. svibnja 2015. godine. Ispraćaj dragog kolege bit će u krematoriju na Mirogoju, u srijedu, 06. svibnja 2015. godine, u 15,15 sati.

Duboku sućut upućujemo njegovoj obitelji.

Hvala mu za sve što je učinio za našu zdravstvenu kulturu, kao i za Hrvatski liječnički zbor u tijeku dugog i plodnog života. Neka mu je mir i vječni pokoj,

HDUL HLZ
Osmrtnica prim. J. Plančak
Slavica Bago Vinković, dr.med. dent., 1931. - 2015.

Slavica Bago Vinković rođena je u Vukovaru, 16. svibnja 1931. godine. U Vukovaru je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1950. upisala je studij stomatologije koji je diplomirala 9. veljače 1957.

Od tada radi u medicinskim ustanovama u Vukovaru i prigradskom Borovu naselju, do rujna 1991. godine, kada odlazi u mirovinu. Zbog okupacije grada Vukovara od tada je živjela u Zagrebu.

Godine 1960. udala se za Ivana Vinkovića (diplomiranog inženjera kemijske tehnologije), koji je poginuo u prometnoj nesreći 1975. godine. S njim je imala dva sina Ninoslava i Tihomira. Umrla je u Zagrebu 06. veljače 2015. godine, poslije duge i teške bolesti.

Slavica Bago Vinković, dr.med.dent., bila je članica HDUL HLZ dugi niz godina. Pokoj joj vječni!
Na pozornost članova HDUL HLZ

Poštovani,

prim. dr. Ivica Ružička, dr.med., dugogodišnji član HDUL HLZ, preminuo je u 88. godini života, u četvrtak 19. veljače 2015. godine.

Ispraćaj dr. Ružičke bit će u Krematoriju na Mirogoju, u ponedjeljak, 23. veljače 2015. godine, u 10,00 sati.

Dragom kolegi zahvaljujemo na značajnom doprinosu u razvoju zdravstvene kulture u našoj sredini. Neka mu je vječna slava!

Obitelji prim. Ivice Ružičke izražavamo duboku sućut.

Hrvatsko društvo umirovljenih liječnika HLZ

P. S. Prim. Ivica Ružička, dr.med., specijalist radiologije, r. u Osijeku 1927. godine.MF u Zagrebu (1953.), specijalizacija: radiologija (1964.); stručna usavršavanja: Medizin Fakultaet, Giessen, Njemačka. Medicinski interesi: radiologija; preventivna medicina i zdravstveni odgoj; prva pomoć; medicinska katolička etika. Radovi: dvije knjige, deseci poglavlja u knjigama i zbornicima, oko 84 rada u časopisima; Koncepcija i rad onkološkog dispanzera u Puli (1973.), Medicinska etika i zaštita od suvišnih ozračivanja (1998.); Tireoidolimfografija (1976.); Gasgangraen nach kriminellem Abort (1969.); Rezidualno znanje laika iz pružanja prve pomoći (1999.).

Izvor: Vodeći hrvatski liječnici, ur. D. Orlić, S. Letica, Zagreb, 2004. str. 628


Interview I Ruzičke
Od unuke Maje
Nadgrobni govor prim. Božidara Oreškovića dr. med.
Tko je I. Ružička
Leksikon o Ružički

Vaše priloge, tekstove i fotografije, možete poslati Emailom na zoricicletoja@gmail.com i kaiczvonimir@gmail.com

Zadnja promjena veljača 2019

Web stranicu uređuje POSLuH HOSTING d.o.o.